Geen BTW-teruggave bij zonnepanelen voor VVE's

Gepubliceerd op 23 juni 2016 om 15:06

Tijdens een overleg tussen EnShared en de Belastingdienst is het duidelijk geworden dat bij levering van de stroom aan de leden van de VvE middels de Postcoderoos-regeling de BTW over de investering van zonnepanelen kan worden teruggevraagd.

Een VvE (voor een huizencomplex) is een onderneming zonder winstoogmerk en kent in de meeste gevallen dan ook geen BTW-plicht. Als een VvE besluit om te investeren in zonnepanelen wordt vaak gekozen om het stroomverbruik van de gezamenlijke verlichting en liftinstallatie duurzaam op te wekken. In dit geval kan geen BTW over de investering worden teruggevraagd. Het leveren van stroom aan het eigen pand wordt gezien als een activiteit zonder winstoogmerk en is niet BTW-plichtig. Dit is één van de redenen waarom het rendement voor een zonnepanelen-installatie in dit geval laag is.

Postcoderoos

De postcoderoos-regeling is een fiscale regeling speciaal ontwikkeld voor Vereniging van Eigenaren en Energiecoöperaties om stroom van zonnepanelen te delen met hun leden. Met de postcoderoos-regeling verkoopt de VvE de stroom van de zonnepanelen aan een energieleverancier en krijgen zij een vaste vergoeding per opgewekte eenheid stroom. De stroom wordt niet voor haar eigen pand gebruikt, maar verkocht aan een energieleverancier waardoor de VvE voor dit onderdeel door de Belastingdienst als ondernemer wordt gezien. Daardoor kan de VvE de BTW over de investering terugvragen wat een flinke kostenbesparing oplevert. Wel moet BTW worden afgedragen over de geproduceerde en verkochte zonne-energie.

Bron: Accountancy van morgen