Gezamenlijke zonne-energie voor iedereen!

Vijf miljoen euro voor energiecoöperaties in aardbevingsgebied

Gepubliceerd op 10 juni 2016 om 10:13

.Goed nieuws voor dorpsbewoners in het aardbevingsgebied die zich verenigd hebben in energiecoöperaties. Ze krijgen steun van Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders.

Hij trekt voor deze energiecollectieven vijf miljoen euro uit. Het geld gaat naar de provincie Groningen, die het gaat verdelen.

In toenemende mate worden in dorpen energiecollectieven opgericht. Zonnedorpen is daar een voorbeeld van. Dat is een energiecoöperatie van inwoners van 't Zandt, Zeerijp, Leermens en Zijldijk. In Loppersum is al de Lopster Energie Coöperatie actief.

Flink toenemen
Dit soort initiatieven en ook nog te vormen energiecollectieven krijgen met deze subsidie een steuntje in de rug.

'Dit is een uitgelezen kans voor inwoners van dit gebied om aan de slag te gaan met energiebesparing en het opwekken van duurzame energie. Ik verwacht dat de komende jaren het aantal collectieven flink gaat toenemen', reageert gedeputeerde Nienke Homan.

Dekkend netwerk
Uiteindelijk moet het programma Lokale Energietransitie van de Nationaal Coördinator leiden tot een dekkend netwerk in de provincie. Dat geeft alle inwoners van het aardbevingsgebied de kans om zich bij dit soort collectieven aan te sluiten.

Nieuwe initiatieven kunnen zich melden bij het te vormen Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts.

Bron: RTV Noord