Gezamenlijke zonne-energie voor iedereen!

Plan nieuwe energiecoöperatie in Groningen

Gepubliceerd op 10 maart 2016 om 13:27

Groningen Stad-Groninger Laurens de Wit (42) wil de Coöperatieve Energie Regio Groningen (Cerg) oprichten om gezamenlijke zonnedaken te faciliteren. Om te beginnen in de stad.

De Wit denkt dat de coöperatie vooral een rol kan spelen voor kleine gezamenlijke zonnedaken, bijvoorbeeld van twee buren. Hij profiteert van de nieuwe energiewet, waar de postcoderoosregeling onder valt. ,,Landelijk is dit niet nieuw, maar in Groningen en Drenthe wordt dit nog niet aangeboden.’’

Het idee voor de coöperatie kreeg De Wit door plannen voor een zonneweide bij zijn voetbalvereniging Amicitia. Die heeft het plan op de lange baan geschoven in afwachting van een nieuw dak. Daarom wil De Wit nu beginnen met een zonneweide op multifunctioneel centrum De Wijert (foto). De coöperatie krijgt een van de groenste energiebedrijven in het land, Qurrent, als partner.

Anders dan de lokale energiecoöperatie Grunneger Power (voor Groningen, Haren en Ten Boer) wil De Wit Cerg op den duur in de hele provincie laten functioneren.

Bron: DVHN