Gezamenlijke zonne-energie voor iedereen!

Energieslurpers in Leek krijgen hulp bij besparen

Gepubliceerd op 19 februari 2016 om 10:58

Tien bedrijven in de gemeente Leek hebben zich aangemeld om mee te doen aan de pilot Energiek Toezicht. Dit is een project van de gemeente Leek en de Omgevingsdienst Groningen. Doel: bedrijven helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen.

Verplicht
Bedrijven, die meer dan vijftigduizend kilowattuur elektriciteit of vijfentwintigduizend kuub gas per jaar verbruiken, zijn verplicht om hun energieverbruik terug te dringen. De maatregelen die ze daarvoor nemen, moeten zich binnen vijf jaar terugverdienen. In de gemeente Leek zijn circa honderdtwintig bedrijven met een dergelijk energieverbruik.

Geen opgeheven vingertje
Otto Huisman van de Omgevingsdienst is projectleider: 'Wij zijn een handhavingsdienst, dus moeten we controleren of bedrijven zich aan die verplichting houden. Wij hebben gekozen voor een andere weg. We gaan niet met het opgeheven vingertje bij bedrijven langs, maar wij willen samen met de ondernemers kijken wat de mogelijkheden zijn om die doelen te halen. Tien bedrijven doen nu mee en we hopen dat die hun collega's hier in Leek enthousiast maken om zich ook aan te sluiten'.

Beginnetje
Het gaat om een proef. Huisman: 'We gaan kijken of deze aanpak werkt of dat we iets anders moeten bedenken. De bedrijven in Leek zijn het begin, maar uiteindelijk moeten alle 'energieslurpende' bedrijven' in onze provincie energiebesparende maatregelen treffen. Dat zijn er zo'n vijfduizend. Met de ervaring die we hier opdoen, kunnen we straks die bedrijven ook van adviezen voorzien'.

Bron: RTV Noord