Gezamenlijke zonne-energie voor iedereen!

Aanleg kilometer lang zonnepark langs A20 van start

Gepubliceerd op 29 februari 2016 om 09:39

Eind maart start Solar Green Point met de aanleg van de langste zonnecentrale van Nederland langs de snelweg A20 bij Rotterdam. In het zonnepark worden 2000 zonnepanelen geïnstalleerd, goed voor de energielevering voor 150 huishoudens. De gemeente Rotterdam zorgt voor de aanleg van de benodigde elektriciteitsvoorzieningen. Het plan is gebaseerd op het voorstel Zon op Terbregge dat GroenLinksers Arno Bonte (raadslid Rotterdam) en Henk Kamps (voorzitter gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek) in 2011 hebben gelanceerd.

De zonnecentrale aan de A20 is een zogenaamd postcoderoos project. De postcoderoos omhelst het postcodegebied waarin het zonnepark komt te liggen en alle aangrenzende postcodegebieden. Geïnteresseerde bewoners van onder meer de wijken Terbregge, Hillegersberg, Prins Alexander en Ommoord kunnen door het kopen van een of meerdere zonnepanelen lid worden van een lokale coöperatie zonder winstoogmerk. Leden die binnen de postcoderoos wonen profiteren, naast de prijs voor de door hun opgewekte stroom, van een korting op de energiebelasting.

Bonte is blij dat de zonnecentrale eindelijk gerealiseerd wordt. ‘Dit wordt een prachtig duurzaam icoon voor Rotterdam. En omdat de zonnecentrale langs de snelweg komt te liggen is het ook nog eens gratis reclame voor zonne-energie.’ Volgens Bonte moet Rotterdam meer werk gaat maken van zonne-energie. ‘Wat GroenLinks betreft leggen we op alle gemeentelijke gebouwen met platte daken zonnepanelen. Rotterdammers die zelf geen dak hebben waar ze panelen op kunnen leggen moeten dan de mogelijkheid krijgen hierin te investeren. Bovendien worden zonnepanelen steeds goedkoper en efficiënter, dus zonne-energie levert steeds meer rendement op!’

Bron: Groen-Links Rotterdam