Gezamenlijke zonne-energie voor iedereen!

Allianders Hoom helpt lokale coöperaties bij energiebesparing

Gepubliceerd op 22 september 2016 om 09:12

AMSTERDAM (Energeia) - Een nieuwe landelijke coöperatie moet lokale energiecoöperaties bijstaan rond energiebesparingsvraagstukken. Deze nieuwe Coöperatie Hoom is gelieerd aan de energiebesparingsactiviteiten die netwerkbedrijf Alliander onder de Hoom-vlag uitvoert.

Coöperatie Hoom zal vanaf de eerste week van oktober actief zijn. De organisatie moet een samenwerkingsplatform voor lokale energiecoöperaties worden, waar de laatstgenoemden kennis en mankracht vandaan kunnen halen om lokaal energiebesparingsacties op poten te zetten.

Het idee erachter is dat lokaal opgerichte energiecoöperaties burgers goed weten te bereiken, en hen zouden kunnen motiveren om energie te besparen in hun huizen. Maar die lokale coöperaties hebben dan weer niet de capaciteit of kennis in huis om bewoners te begeleiden bij het energiezuinig maken van hun woning, zo redeneren de Hoom-initiatiefnemers. En energiebesparing in de gebouwde omgeving is een belangrijke optie om Nederlandse klimaatdoelstellingen te halen.

Coöperatie Hoom is verbonden aan netwerkbedrijf Alliander, het samenwerkingsverband zal gebruik maken van de backoffice van energiebesparingsdienst Hoom van Alliander. Hoom begon in 2014 als een Alliander-activiteit om energiebesparing lokaal onder de aandacht te brengen. Later werd dit uitgebreid tot een activiteit die werd samengevat als het verduurzamen van particuliere woningen. Hoom wordt door critici gezien als een voorbeeld van 'het keur' aan activiteiten waar het netwerkbedrijf actief mee is, maar is dit jaar door toezichthouder Autoriteit Consument & Markt goedgekeurd als netwerkactiviteit.

Directeur Michael Boddeke van energiebedrijf DEA (Duurzame Energiecoöperatie Apeldoorn) is beoogd voorzitter van de Hoomcoöperatie.

Bron: Energeia.nl