Gezamenlijke zonne-energie voor iedereen!

Zonne-energie groeit zo hard in Chili dat stroom gratis wordt weggegeven

Gepubliceerd op 6 juni 2016 om 10:28

Zonne-energie groeit zo hard in Chili dat op sommige momenten gratis stroom werd weggeven op de energiemarkt.

Dit jaar daalde de stroomprijs naar 0 op 113 dagen tot en met april. Waarschijnlijk wordt het eerdere record van 192 dagen van vorig jaar dan ook verbroken, zo meldt de Chileense netbeheerder.

De dalende stroomprijzen zijn vooral te danken aan de enorme ontwikkeling van zonne-energie in het land, zo schrijft persbureau Bloomberg

29 zonneparken

Er werden zo’n 29 zonneparken gebouwd met de groeide mijnbouw en economie in het achterhoofd. Ook heeft Chili veel locaties die ontzettend geschikt om zonne-energie op te wekken. Er is nu een vermogen van 770 megawatt aan zonne-energie verbonden met het centrale energienet.

Nu de omzet van mijnbouwbedrijven achter gaat lopen, is de vraag naar energie gedaald. Zonneparkexploitanten merken het in hun portemonnee. Het probleem wordt verergerd door de beperkte verbinding van het energienet met andere delen van het land en buurlanden.

Dit jaar 1,4 gigawatt

Naar verwachting zal de groei van zonne-energie niet afnemen. Voor dit jaar worden er nog eens 1,4 megawatt aan zonnepanelen geplaatst. Vorig jaar stond dit cijfer op 371 megawatt.

Om de problemen op te lossen ontwikkelt de Chileense overheid een 3.000 kilometer lange stroomkabel die in 2017 de 2 grote energienetten van land moet verbinden met elkaar.

Bron: Groenecourant.nl